Skip to main content

Μπαρτζώκας: «Κάποιος από την εξέδρα μου φώναξε να ξυπνήσω, ευτυχώς το έκανα στο ημίχρονο και κερδίσαμε» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέλυσε τα δεδομένα του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Έλληνα τεχνικό να να τονίζει ότι είναι περήφανος που η ο Ολυμπιακός βρίσκεται στον τελικό  του Final 4. 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Έλληνας τεχνικός συνέντευξη Τύπου:

Για την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τον τελικό και τον αγώνα με την Ρεάλ: “Είμαστε περήφανοι και νιώθουμε τιμή ως ομάδα που θα βρισκόμαστε στον τελικό και που θα παλέψουμε σε αυτό το επίπεδο

Ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν να φτάσουμε μέχρι εδώ. Μίλησα με τον Ματέο για το πόσο πιο δύσκολο γίνεται κάθε χρόνο να επιβιώσεις από δύσκολες καταστάσεις και να φτάσεις στον τελικό.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αποτυχία για καμία από τις ομάδες που έφτασαν εδώ, όλες είχαν επιτυχημένη σεζόν. Αφού είμαστε εδώ όμως, θέλουμε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα.

Να παλέψουμε για κάθε κατοχη, σαν ομάδα, να μείνουμε ενωμένοι και να παλέψουμε για τον σύλλογο, τους φιλάθλους που μας στηρίζουν, ξέροντας ότι η Ρεάλ είναι φανταστικός αντίπαλος με εμπειρία. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας”

Για τις απουσίες της Ρεάλ και αν ήταν καμπανάκι η πρόκρισή της στον τελικό: “Δεν χρειάζεται κάποιο καμπανάκι για να είμαστε συγκεντρωμένοι και να προετοιμαστούμε. Είναι ένα κλαμπ που έχει την δυνατότητα να πάει στον τελικό παρά τις απουσίες. Το πώς έπαιξε χθες ή στην σειρά με την Παρτιζάν και τον τρόπο που κέρδισαν καταδεικνύει τις δυνατότητες, την γνώση και το ταλέντο της Ρεάλ.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι παίζοντας έναν τελικό δεν υπάρχει τίποτα εύκολο. Πρέπει να περάσεις από μία δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και να παλέψουμε για κάθε φάση προσπαθώντας να ελέγξουμε τα αισθήματά μας.

Το μπάσκετ έχει μεγάλες αυξομειώσεις στα συναισθήματα. Άκουσα χθες κάποιον από την κερκίδα να μου λέει να ξυπνήσω, προφανώς νόμιζε ότι κοιμόμουν. Ευτυχώς ξύπνησα στο ημίχρονο και κερδίσαμε. Αυτό είναι το μπάσκετ, με την διαχείριση των συναισθημάτων να είναι δύσκολη για τον κόσμο, πόσω μάλλον για τους παίκτες. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι αύριο και να τα καταφέρουμε”.

Για τον τελικό του 2013 και τι σκέφτεται που είναι ίδιος αντίπαλος: “Δεν νιώθω κάτι σαν πεπρωμένο. Το μπάσκετ αλλάζει. Αν παρακολουθήσει κάποιος αγώνα από το 2013 και το 2023 θα το δει αυτό.

Ο Σλούκας και ο Παπανικολάου είναι οι μόνοι κοινοί παίκτες για εμάς, ενώ από την Ρεάλ ο Γιουλ, ο Φερνάντεθ και ο Ροντρίγκεθ. Μιλάμε για διαφορετική κατάσταση. Οι σύλλογοι είναι ίδιοι, δύο μεγάλοι σύλλογοι. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει Ολυμπιακός και Ρεάλ. Θα είναι μάχη σε αθλητικά πλαίσια. Έχω σεβασμό για το Ματέο και την Ρεάλ, αλλά έχουμε πολλή πίστη στην δουλειά μας, την προσπάθειά μας και την ομάδα μας. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει αύριο".

Για το πώς ετοιμάζεται για το παιχνίδι με την Ρεάλ: “Πώς προετοιμάζομαι… έχω ένα φαγητό μετά με τους συνεργάτες μου, που είχαν κάνει ετοιμασία για όλους τους αντιπάλους πριν το Final Four. Είχαμε μία τηλεοπτική υποχρέωση με τον Ματέο, μετά αυτή την συνέντευξη Τύπου, ακολουθεί το γεύμα και μετά προπόνηση.

Έχουμε κάνει προετοιμασία για το πώς παίζει η Ρεάλ και πώς αμύνεται. Όλοι ξέρουν ότι ο Ταβάρες επηρεάζει το παιχνίδι με τον τρόπο που υπάρχει στο γήπεδο, αλλά έχουν και ψηλά γκαρντ και φόργουορντ. Δίνουν σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού δύναμη, όπως τα ριμπάουντ και τα deflection.

Θα ετοιμάζουμε το πλάνο που θα παρουσιάσουμε στους παίκτες το απόγευμα και αύριο. Στο Final Four δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις πράγματα. Πρέπει να στηριχθείς σε αυτά που έκανες όλη την σεζόν με κάποιες μικρές προσαρμογές. Η Ρεάλ αξίζει τον σεβασμό”.

Για τα καλά λόγια που λέγονται για τον Ολυμπιακό και την σύγκριση με ποδοσφαιρικές ομάδες του παρελθόντος: “Να πούμε ότι είναι τιμητικό να λένε καλά πράγματα για εμάς. Υπάρχει δόση υπερβολής, επειδή προέρχονται αυτά κυρίως από την χώρα μας, που είναι σε υπερθετικό βαθμό θετικά ή αρνητικά. Κάποιοι το σχολίασαν από το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Δεν έχει σχέση το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που η τακτική, η ταχύτητα στην απόφαση, στην εκτέλεση γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Για να καταφέρεις κάτι καλό χρειάζεσαι πολλά πράγματα.

Χρειάζεσαι τύχη, αλλά και τα καταλληλα πρόσωπα για να φτιάξεις κάτι τέτοιο. Είμαστε τυχεροί γιατί συμπληρώνω 3.5 χρόνια και είχαν την ευκαιρία να προσθέσουμε κομμάτια σιγά-σιγά για το μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε και να φέρει τίτλους και επιτυχίες.

Ήμασταν τυχεροί επειδή δεν είχε συμβόλαιο ο Σλούκας και τον αποκτήσαμε, ενώ είχαμε ήδη παίκτες όπως ο Παπανικολάου και ο Βεζένκοβ που είναι για αυτό το επίπεδο. Παράλληλα, υπογράψαμε ξένους όπως ο Γουόκαπ και ο Φαλ που ταιριάζουν σε αυτό που παίζουμε, επειδή δεν είναι εγωιστές, παίζουν με αλτρουισμό. Όλα τα κομμάτια γύρω από αυτούς έχουν αποδειχθεί έναν ρόλο και αυτό είναι όλο τελικά

Η τύχη πάντα παίζει ρόλο. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες. Υπάρχουν ομάδες που έπαιξαν καταπληκτικά και δεν κατέκτησαν τίποτα. Ευχαριστούμε, αλλά είναι λίγο υπερθετικά σε έναν βαθμό”.

Για την σημασία του γηγενή κορμού σε μία ομάδα: “Είναι σημαντικό να έχεις γηγενείς παίκτες που ξέρουν την κουλτούρα του συλλόγου. Μπορούν να εκπροσωπήσουν τον σύλλογο καλύτερα. Από την άλλη πλευρά δεν βγαίνουν πολλοί νέοι παίκτες στην Ελλάδα. Έχω δουλέψει και σε Ισπανία και Ρωσία και νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα. Τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο να είναι σε υπολογιστή αντί να παίζουν μπάσκετ. Όλα τα μεγάλα ταλέντα που εστιάζουν στο μπάσκετ, πάνε στο NBA

Έτσι το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν έχει γηγενείς παίκτες υψηλού επιπέδου. Η Ρεάλ υπέγραψε παίκτες όπως ο Αλοθέν και ο Αμπάλντε, αλλά έκλεισε το ματς με τον Γιουλ, τον Ρούντι και τον Σέρχιο. Εμείς τελειώσαμε το παιχνίδι με Σλούκα και Παπανικολάου, παίκτες που έπαιζαν το 2013, επειδή ξέρουν ποιο είναι το επίπεδο. Χρειαζόμαστε παίκτες.

Πιστεύω ότι πιο σημαντικό είναι να έχεις παίκτες που παίζουν χρόνια στην ομάδα, όχι απαραίτητα γηγενείς και κάθε καλοκαίρι να προσθέτεις κάποιον παίκτη”.

Πόσο ξεχωριστό είναι ότι οι δύο ομάδες παλεύουν ξανά για τον τίτλο: “Έχω σπουδαίες αναμνήσεις επειδή πήραμε τον τίτλο και παίξαμε κυριαρχικό μπάσκετ στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, αλλά και για τρία δεκάλεπτα με την Ρεάλ στον τελικό.

Αν ζεις όμως με το παρελθόν δεν μπορείς να απολαύσεις κάτι καινούριο. Δεν ζω στο παρελθόν. Ακόμα και όταν έγινε αυτό, δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν. Όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα και μας περίμεναν 20.000 φίλαθλοι το κατάλαβα.

Το μπάσκετ και η ζωή προχωράνε. Έχουμε μεγαλώσει και είμαστε διαφορετικό. Θέλω να απολαύσω την στιγμή και την μάχη κόντρα σε έναν σπουδαίο αντίπαλο. Είμαι περήφανος για αυτό, αλλά κυρίως επειδή φέραμε 12.000 κόσμο πέρυσι στο Βελιγράδι και χιλιάδες κόσμο φέτος. Αυτό δείχνει ότι κάνουμε κάτι καλό και κάνουμε τον κόσμο μας περήφανο”.

Για την πρόκριση σε back to back Final Four διαδοχικές χρονιές μετά την απόσυρση του Σπανούλη και μετά του Πρίντεζη και πώς κατάφερε ο Ολυμπιακός να καλύψει αυτές τις απουσίες: “Ο Ολυμπιακός έχει ένα διοικητικό μοντέλο που είναι απόλυτα πετυχημένο. Η ομάδα μας δεν ξοδεύει τεράστια μπάτζετ για να ανταγωνιστεί αυτούς που ανταγωνίζεται. Αυτό δείχνει ότι κάτι γίνεται καλά στην επιλογή προσώπων σε όλα τα πόστα στην ομάδα.

Το γεγονός ότι ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης αποσύρθηκαν, σημαίνει ότι στο μυαλό όλων στον Ολυμπιακό - και γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να παίζει ένας παίκτης σε προχωρημένη ηλικία πλέον, αφού το 1997 έπαιζαν 15 ματς και τώρα 40 - υπήρχε αυτό. Η ομάδα πρέπει σιγά-σιγά να βρει τρόπο να αντικαταστήσει αυτούς τους τεράστιους παίκτες και να προσθέσει παίκτες με συγκεκριμένη νοοτροπία. Δεν έχει σχέση μόνο με εμένα αυτό και τις επιλογές μου, αλλά όλο το κλαμπ και πώς διαχειρίστηκε επιτυχημενα την κατάσταση”.