Skip to main content

Ολυμπιακός-Φενέρ: Υπάρχουν ακόμη πράγματα που δεν έχουμε δει;

Το «Shot Clock» γράφει για τα στοιχεία που έκαναν την διαφορά στο game 4 ανάμεσα σε Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό και για το τι πρέπει να αλλάξουν οι «ερυθρόλευκοι» ενόψει του κρίσιμου 5ου αγώνα του ΣΕΦ.

Το ζευγάρι Ολυμπιακού Φενέρ πηγαίνει σε πέμπτο ματς έπειτα από τέσσερα ματς με πάρα πολύ ένταση, προσαρμογές, μερικές στιγμές καλού μπάσκετ, μεγάλους πρωταγωνιστές και απογοητεύσεις. Πλέον όμως όλα θα κριθούν μέσα στο ΣΕΦ και οι δύο προπονητές έχουν ανοίξει για τα καλά τα χαρτιά τους. Είναι όμως έτσι; Ή πρόκειται απλά για μια κοινή αντίληψη και οι δύο έμπειροι προπονητές μπορούν να δώσουν διαφορετικά τρικς κάνοντας τη σειρά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα;

Το Game 4 ήταν καθρέφτης της σειράς

Η Φενέρ έχει καταφέρει να ρίξει τον ρυθμό των αγώνων σε ολόκληρη τη σειρά. Αυτό είναι το νούμερο ένα στοιχείο που την έχει κάνει να έχει κερδίσει δύο παιχνίδια και να έχει χάσει το ένα με ένα απίθανο buzzer beater. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι μια καλύτερη ομάδα -πράγμα που απέδειξε μέσα στη σεζόν- πλέον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Φενέρ έχει πάρει την επιθετική ταυτότητα του Ολυμπιακού και του έχει αφήσει το παιχνίδι 2 με 2 που αναλύσαμε και σε προηγούμενο κείμενό μας. Στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, έχοντας εξασφαλίσει με το καλημέρα την ένταση και το ρυθμό του αγώνα, η Φενέρ βασίστηκε και πάλι στο δίδυμο στα φτερά της. Πιέρ και Χέιζ: στο σύγχρονο μπάσκετ, οι ομάδες που θέλουν να κερδίζουν, πρέπει στο 3-4 να έχουν παίκτες όπως αυτοί. Versatile παίκτες, που μαρκάρουν πολλές θέσεις, σουτάρουν πολύ καλά από catch and shoot καταστάσεις και είναι εξαιρετικοί αθλητές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της σειράς έχοντας βγάλει εκτός σειράς τον Κώστα Παπανικολάου και το Γιαννούλη Λαρεντζάκη, αλλά δίνοντας και κρίσιμο σκορ (5 τρίποντα στη τελευταία περίοδο χθες οι δυο τους!). Ο coach Ιτούδης χτυπά τον Παπανικολάου στο ποστ είτε με τον Πιερ είτε με τον Χέιζ, τους δίνει το δικαίωμα να δημιουργήσουν από εκεί και αν αυτό σταματήσει να συμβαίνει, τότε με την αθλητικότητά τους είναι εκεί για τα rebound ή με το σουτ τους είναι εκεί στο σκοράρισμα. Δύο παίκτες που για πολλούς θεωρούνται ρολίστες είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της σειράς.

Την ίδια στιγμή, ο Ιτούδης επιτίθεται στον Γουόκαπ (!) με τον Ντόρσεϊ και τον ασταμάτητο Έντουαρντς -που έχει αλλάξει τη σειρά με το instant scoring του-. Κανείς -και σίγουρα όχι εμείς- δε θα πίστευε ότι ο Τόμας Γουόκαπ, ένας elite guard , θα βρισκόταν στο στόχαστρο μιας ομάδας στα play-off. Όλα ξεκινούν από την αλλαγή του mentality του Αμερικάνου παίκτη. Μέσα από τα under τα οποία θυμίζουν την αντιμετώπιση που είχαμε δει για χρόνια στον Νίκ Καλάθη, η Φενέρ παίζει με το μυαλό του Γουόκαπ και του δημιουργεί πρόβλημα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Tα ποσοστά του στη σειρά είναι στο 34% στο δίποντο και 21% (!) στο τρίποντο και η διστακτικότητα του τον οδηγεί σε overdribbling που χτυπά διπλά το spacing του Ολυμπιακού. Από τη μια, η μπάλα «παγώνει» στα χέρια του. Από την άλλη, όταν δεν έχει τη μπάλα, η Φενέρ τον αγνοεί στη γωνία! Αυτό τον βγάζει εκτός αγώνα, κάνοντας πλέον μια κακή σειρά και σε αμυντικό επίπεδο.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η επιλογή της τουρκικής ομάδας να αφήσει ελεύθερο και τον Κώστα Παπανικολάου, θα τιμωρηθεί, ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι σε άσχημη κατάσταση: 4 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ και 8% για τρεις είναι τα νούμερα ενός elite wing στη καλύτερη σεζόν της καριέρας του που σούταρε όλη τη σεζόν με 48%!

Στο τελευταίο και κρισιμότερο ματς της σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τους δύο αυτούς παίκτες να είναι στο επίπεδο που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι

Το Game 4 όμως ήταν και δείκτης για τη συνέχεια

Ωστόσο, για τον Ολυμπιακό φάνηκαν μερικές κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει εν όψει της κρίσιμης μάχης της Τρίτης. Ο Τζόελ Μπολομπόι έδωσε πολύ κρίσιμα λεπτά στη δεύτερη περίοδο, ενώ το ένα κακό ματς του Βεζένκοβ δε μπορεί παρά να θεωρηθεί εξαίρεση. Ωστόσο, σε μια στιγμή που οι ερυθρόλευκοι έχουν ανάγκη από υψηλότερο ρυθμό, spacing, ατομική ικανότητα να παράξουν σκορ και γενικά να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της σειράς έστω και τελευταία στιγμή, οι παίκτες κλειδιά είναι τρεις και πρέπει πάσει θυσία να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από κάθε άποψη στο Game 5:

  • O Kώστας Σλούκας είναι ένας από τους καλύτερους pick and roll παίκτες στην Ευρώπη και μετρά στη σειρά 12.8 πόντους με 46% στο τρίποντο. Η παρουσία του ως leading guard και main ball handler μπορεί να κάνει την άμυνα της Φενέρ πιο προβλέψιμη. Ύπο έναν όρο: να υπάρχει γύρω του spacing.
  • Ο Αϊζάια Κάνααν έχει κάνει step up σε κάθε τομέα του παιχνιδιού στα play-off. Σουτάρει εκπληκτικά με 62.5% για τρεις με 10/16 σουτ, ήταν ο απόλυτος MVP του πρώτου ματς, ενώ στο game 4 ήταν ο μόνος μαζί με τον Μακίσικ που έδειξε ότι μπορεί να επιτεθεί στην άμυνα της Φενέρ με διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, ο Αμερικάνος είναι πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στον αμυντικό τομέα, με την On-ball άμυνα του να μην σχολιάζεται και στα δύο τελευταία ματς που έχει αναλάβει ρόλο και on-ball επιθετικά, κατεβάζει με ασφάλεια έχοντας 0 turnovers. Ο χρόνος του Κάνααν είναι πολύ λιγότερος από όσο αντιστοιχεί στο πόσο κρίσιμος είναι, ενώ από την αρχή της χρονιάς λέγαμε ότι αυτός ο ρόλος πρέπει να του δοθεί γιατί θα τον χρειαστεί. Πλέον είναι ίσως αργά για μια τέτοια προσαρμογή, αλλά ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης -που έπαιρνε κρίσιμα λεπτά σε αυτό το τομέα από τον Κάνααν - είναι οριακά εκτός ροτέισον.
  • Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι απλά καταπληκτικός με 11 πόντους μ.ο., 53% για τρεις και βοήθεια σε κάθε τομέα του αγώνα. Ο ΜακΚίσικ δίνει στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να επιτίθεται σε iso, βάζοντας πίεση στη ρακέτα, ενώ όσο σουτάρει όπως τώρα είναι αναμφίβολο ότι πρέπει να είναι στο παρκέ παραπάνω. Ο Αμερικάνος wing μπορεί να τα βάλει με το μέγεθος του Πιέρ ή του Χέιζ και μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα χτυπώντας τους στα πόδια. Ταυτόχρονα, με αυτόν ο coach Μπαρτζώκας έχει τη δυνατότητα να τρέξει στο γήπεδο, δίνοντας έτσι τελείως διαφορετική ταχύτητα στο πώς αντιδρά η Φενέρ.

Με τους τρεις παίκτες που αναλύσαμε παραπάνω στο γήπεδο για 25+ λεπτά, ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να αλλάξει την πιο ουσιαστική συνθήκη της σειράς: να ξεβολέψει τη Φενέρ από το ρυθμό της και να την βάλει σε έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού με πιο πολύ σκορ, πιο aggressive στυλ, χωρίς να χάνει τόσα στην άμυνα. Άλλωστε, αν το σκορ πάει στους 85 πόντους, θα είναι έκπληξη να χάσει η 2η καλύτερη επίθεση της λίγκας. Η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στη τριάδα της περιφέρειας που αναφέρουμε με ότι συμβαίνει τώρα είναι ότι θα τεθεί ένα ερώτημα στον coach Ιτούδη: ο τρόπος άμυνας σε Γουόκαπ -Παπανικολάου αφήνει τους Χέιζ-Πιέρ να παίρνουν ανάσες στην άμυνα παίζοντας 38 και 37 λεπτά μέσο όρο ο καθένας! Πρέπει λοιπόν να αλλάξει το momentum και για να αλλάξει πρέπει να δυσκολευτούν οι βασικοί λόγοι που το momentum έχει πάει έτσι. Άλλωστε, ποιοτικά αν το δει κανείς, ο Κώστας Σλούκας με τη μπάλα στα χέρια, με δύο elite σουτέρ δίπλα του (Σάσα & Κάνααν), η ενέργεια και η ικανότητα να επιτεθεί στο καλάθι του Μακίσικ είναι τα στοιχεία που θες για να βάλεις φωτιά στο ΣΕΦ.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν παρά μια δική μας προσέγγιση. Ο μοναδικός λόγος ανήκει στον coach Μπαρτζώκα -που για να λέμε και τα αυτονόητα- γνωρίζει πολύ καλύτερα.