Skip to main content

Elite League – Με Play In και διαφορετικό format Final Four την σεζόν 2023/24

Μετά την Α1 Γυναικών, η ΕΟΚ συνεδρίασε για να συζητήσει τις αλλαγές και για το επερχόμενο πρωτάθλημα της Elite League. Η Ομοσπονδία μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης (30/5) με τις ομάδες, με τις εισηγήσεις που έγιναν για την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του «προϊόντος» να είναι σημαντικές.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η ΕΟΚ θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ΝΒΑ, αναφορικά με την διεξαγωγή Play In tournament, στο οποίο θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-10. Ο νικητής του ζευγαριού 7-8 θα καταλάβει την 7η θέση και θα εξασφαλίσει την παρουσία του στα Play Offs, ενώ η «χρυσή» 8η θέση θα κριθεί από το παιχνίδι ανάμεσα στον ηττημένο του 7-8 με τον νικητή του 9-10.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των Play Offs, οι ομάδες θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου, όμως αν τα σκορ στις σειρές είναι στο 1-1, η πρόκριση θα κρίνεται στις τρεις νίκες. Σε περίπτωση που η σειρά είναι στο 2-0 ή στο 0-2, η πρόκριση θα κρίνεται στις τέσσερις νίκες.

Η ΕΟΚ θέλει να τροποποιήσει και τον θεσμό του Final Four, το οποίο στέφθηκε φέτος με απόλυτη επιτυχία, όμως υπάρχουν ακόμα περισσότερα περιθώρια βελτίωσης.

Έτσι, στα ημιτελικά δεν θα έχουμε το κλασσικό 1-4 με 2-3, αλλά ο πρώτος θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο και ο τρίτος τον τέταρτο. Ο νικητής του ζευγαριού 1-2 θα πάρει την πρώτη θέση και την άνοδο στην Basket League, ενώ το δεύτερο εισιτήριο θα κριθεί στο παιχνίδι ανάμεσα στον ηττημένο του 1-2 με τον νικητή του 3-4. Με αυτή την αλλαγή, το ενδιαφέρον θα διατηρηθεί σε όλη την διάρκεια του Final Four, σε αντίθεση με την φετινή διοργάνωση των Άνω Λιοσίων, που ο μικρός και ο μεγάλος τελικός ήταν απλά για το γόητρο, καθώς τα εισιτήρια ανόδου είχαν «σφραγιστεί» από τα ημιτελικά.

Τέλος, όσον αφορά τους ξένους παίκτες, θα παραμείνουν δύο, όμως τα προνόμια για τους νεαρούς αθλητές θα περιλαμβάνουν  και τους γεννημένους το 1998.